Aanvragen Of maak direct een afspraak

Mijn moeder is altijd dichtbij

Voortaan kan de realisatie van een zorgwoning niet meer worden geremd door het beleid van de overheid of de gemeente . Want met de nieuwe wet, dat een mantelzorgwoning op het eigen erf gerealiseerd mag worden zonder vergunning, is een grote stap voorwaarts gezet. “Vijf jaar geleden was dat heel anders ”, weet de familie Van Panhuis.

Vijf jaar geleden plaatste de familie Van Panhuis in Ermelo als één van de eersten een mantelzorgwoning in de tuin. Op die manier wilden ze hun op leeftijd zijnde vader helpen met de dagelijkse ondersteuning en begeleiding”, vertelt Ria van Panhuis, ‘Want de gemeente ging niet akkoord met het plaatsen van twee woningen op het erf. Maar zo’n mobiele mantelzorgwoning was wel toegestaan.”

Geldermalsen Mantelzorgwoning 06Niet eenvoudig toen

’Het was echter bepaald niet eenvoudig om toestemming te krijgen, want er ging veel tijd overheen alvorens de vergunning werd verleend. Bijna zelfs tot de dag van plaatsing”. Het probleem van toen was, dat gemeenten geen eenduidig beleid voerden op het gebied van mantelzorgwoningen. Dat is nu, met de invoering van de nieuwe regels veranderd. Algemeen hoeft men geen vergunning meer aan te vragen en wenst een gemeente om bepaalde redenen toch een vergunning, dan dient die binnen acht weken verleend te worden. Dat is voor iedereen een acceptabel termijn.

Veel ouderen zonder geschikte woonruimte

Maar de aanpassing van de regelgeving was ook hard nodig, want het nieuwe overheidsbeleid en de nieuwe kijk op de zorg, zegt dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig dienen te wonen. De overheid stimuleert dat en als je iets stimuleert dien je ook faciliteiten te creëren. Het plaatsen zonder vergunning is dan ook een grote stap voorwaarts. Daarnaast trok de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur al eens aan de bel omdat er te weinig wordt ingespeeld op al die ouderen die zorg nodig hebben maar niet naar een tehuis kunnen of willen. Volgens hun berekening komen binnen 5 jaar tienduizenden mensen in de problemen omdat er geen geschikte woonruimte voor hen is.

Mantelzorgwoning oplossing

Mantelzorgwoningen zijn de oplossing. De mantelzorgers hebben wel wat ruimte op het erf nodig, dus deze oplossing is vooral geschikt voor mensen die in het buitengebied wonen en de zorgbehoevende moet wel wat spaargeld hebben. “Zo’n mantelzorgwoning is echt de ideale oplossing. Wij weten hoe fijn het is hier te wonen. Alles is aangepast, en men geniet de luxe en het comfort van thuis, want in leefbaarheid doet deze woning niet onder voor een traditionele woning. Dit is een geweldige oplossing en ik raad iedereen die daar behoefte toe heeft of een dergelijke behoefte op zich af ziet komen vrijblijvend te gaan kennismaken met TOP Totaal….ze maken hun naam meer dan waar, met als resultaat, dat u uw moeder of vader altijd dichtbij is. Dat is het mooiste dat je heb kunt teruggeven op hun oude dag!”

Bekijk het eindresultaat!


FILTER OP THEMA

UW ADVISEUR
Lammert

Lammert Haverkamp

Zorgwoning adviseur