Aanvragen Of maak direct een afspraak

De emotionele betrokkenheid kan u slopen

De zorg voor iemand met wie u een emotionele band hebt geeft enorm veel voldoening, maar kan ook een behoorlijke impact hebben op uw geestelijke en fysieke gesteldheid. Mantelzorg kan leiden tot overbelasting.

Naast de verantwoordelijkheden en de praktische taken die bij de mantelzorg horen, is er ook een emotionele kant. Want de relatie met de persoon die u verzorgt verandert, omdat u niet meer alleen partner, kind, broer/zus of vriend bent, maar ook verzorgende.

Het risico op overbelasting.

Wanneer loopt u als mantelzorger het risico van overbelasting? Sommige mantelzorgers voelen alleen de voldoening, maar soms loopt een mantelzorger ook een risico dat het allemaal te zwaar wordt. Dat kan zijn wanneer u iemand verzorgt met een langdurige en/of ernstige ziekte. Maar ook wanneer er tegelijkertijd andere ingrijpende gebeurtenissen zijn, zoals problemen op het werk, een scheiding of een verhuizing. Als u zelf gezondheidsproblemen krijgt. Als er relatieproblemen of moeilijkheden in uw gezin zijn.

Herken overbelasting!

Die overbelasting uit zich vaak in de vorm van lichamelijke klachten, zoals hoofd- of buikpijn, verhoogde bloeddruk, hyperventilatie, pijn in nek, schouder of rug, duizeligheid, vermoeidheid, minder eetlust of juist voortdurend honger. Psychische klachten, zoals schuldgevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, lusteloosheid, slaapproblemen, snel geëmotioneerd zijn, piekeren, gespannenheid. Maar het kan ook ander gedrag tot gevolg hebben, zoals rusteloosheid, onverdraagzaam, agressief, verwaarlozing van het uiterlijk, meer roken en drinken, gebruik van kalmerende of stimulerende middelen.

Wie kan helpen?

Hulp vragen is voor veel mensen niet makkelijk. Zeker niet als u zelf juist degene bent die hulp geeft aan anderen. Niet iedereen vindt het prettig wanneer vrijwilligers of de thuiszorg komt voor ondersteuning. Soms geeft de patiënt zelfs aan dat hij of zij geen hulp van vreemden wil. Maar niemand is er bij gebaat, wanneer u de zorg niet meer aan kunt. Daarom is het belangrijk om goed voor uzelf te blijven zorgen. Vraag dus op tijd hulp, zoals: Ondersteuning voor uzelf, bijvoorbeeld door uw hart te luchten, praktische adviezen te krijgen, er even tussenuit te kunnen. Leren om ‘nee’ te zeggen als het te veel wordt. Hulp bij de zorg, bijvoorbeeld van mensen in uw omgeving, vrijwilligers of de professionele thuiszorg. Een goede oplossing is ook uit te kijken naar een mantelzorger-maatje, een vrijwilliger die er speciaal is voor de mantelzorger.

 


FILTER OP THEMA

UW ADVISEUR
Lammert

Lammert Haverkamp

Zorgwoning adviseur